De Nieuwe Bavo Bloeit

Studenten

Alle studenten van de deelnemende scholen hebben iets creatiefs ontwikkeld. Druk op de studentenkaart om de studentenkaart te bekijken of filter per school.

Wellantcollege MBO Aalsmeer
MBOWestland Naaldwijk
Wellantcollege MBO Rijswijk
Clusiuscollege MBO
Wellantcollege vmbo Westvliet
Sterren college Haarlem

Mijn naam is Loise, 

Toen ik op het VMBO op het Wellant College zat, heb ik het bloemenvak ontdekt. In het begin dacht ik “bloemen zijn leuk maar ik wil liever kapper worden”. Nadat ik een snuffelstage in de bloemenwinkel ben gaan volgen, kwam ik erachter dat ik de bloemendetailhandel echt wel heel tof vond. Dus het idee van kapper worden vloog het raam uit en het werd bloemen! Ik ben blijven werken bij mijn snuffelstage en begon in 2016 aan de opleiding Bloem & Design op het Clusius College in Alkmaar en nu loop ik stage bij Bloemgoed 2.0 in Oudorp. 

In februari 2018 ben ik voor drie maanden naar Australië gegaan om daar stage te lopen in een bloemenwinkel. Daar heb ik veel nieuwe technieken geleerd. 

Voor mijn rouwwerk heb ik een natuurlijk kruis gemaakt met een moderne twist. Ik heb als ondergrond een kruis van black oasis gebruikt en heb daar een basis van boomschors omheen gemaakt. Het kruis is gegroepeerd opgemaakt met verschillende materialen om structuur en rust de creëren. Wat ik het leuke vind van black oasis is dat het zelf mooi is om te laten zien en met deze sobere kleuren is het een mooi contrast. 

Voor mijn krans heb ik me laten inspireren door de veertigdagen tijd. Ik ben zelf niet gelovig dus had ik er eigenlijk nooit van gehoord. Na het onderzoeken van de materialen die een symbolische betekenis hebben in de veertigdagentijd, heb ik hieruit een selectie van producten gehaald om te verwerken in mijn krans. Ik heb een frame gemaakt van bramenranken. Dit staat voor het beeld van lijden en ik ga de krans opmaken in groepen van onder andere klimop, gedroogd materiaal en buigzame takken. 

Voor mijn plantenobject heb ik gekozen voor de Monstera deliciosa, deze plant is op het moment erg trendy en je zie hem veel terug in het interieur. De Monstera klimt in zijn natuurlijke leefomgeving door middel van luchtwortels in bomen. Met mijn plantenobject heb ik ervoor gekozen om de luchtwortels te benadrukken. Deze zie je eigenlijk niet vaak bij de Monstera die je in de huiskamer hebt staan. De wortels zijn gemaakt van wol, dit is het tegenovergestelde van de wortels in de natuur, deze zijn leerachtig. De Mostera staat in een glazen vaas zodat de natuurlijke wortels zichtbaar zijn. 

De Nieuwe Bavo Bloeit van 5 april tot 13 april 2019, komt u ook?
De Nieuwe Bavo Bloeit van 4 april tot 13 april 2019, komt u ook?

Welkom bij mijn werkprocesexamen!

 

Mijn naam is Joep Faas, ik ben 19 jaar oud en volg de niveau 3 opleiding Bloem & Design op het Clusius College in Alkmaar.

Zo’n 5 jaar geleden ben ik begonnen met mijn avontuur in de bloemenwereld en nu heb ik al mijn ervaring gebruikt tijdens het werkprocesexamen.

 

Op dit moment loop ik stage bij Prinselijk Gebonden in Amsterdam. Prinselijk gebonden heeft mij ook gesponsord voor dit werkprocesexamen.

 

Frame boeket: in mijn frame boeket heb ik de ranken van de klimop verwerkt, deze hebben als symbolische betekenis in de 40 dagentijd: ‘trouw’ en dat is ook de reden dat ik heb gekozen om met dit materiaal te werken. Het boeket heb ik luchtig gehouden omdat ik de kerk als massief ervaar. 

 

Krans: de ondergrond van mijn krans heb ik gemaakt van lood, lood is zwaar en heel massief. Daarom heb ik ervoor gekozen om de krans ook massief te maken, waardoor ik de voorkeur geef aan het gebruik van één bloemsoort en dat is de ‘Code green’ van Zentoo chrysanten. Verder heb ik voor de symboliek “lijden” takken van de rozenstruik met stekelige doornen verwerkt. Door mijzelf te beperken in de hoeveelheid keuzes heb ik een sterk en krachtig arrangement gecreëerd.

 

Actueel bloemwerk: glas in lood zie je overal in de kerk terugkomen, met allerlei vormen en kleuren. Dit sprak mij aan en hier wil ik graag iets mee doen en ik heb daarom de keuze gemaakt om dit ook te verwerken in dit werkstuk. Het kruis heb ik een open binnenkant gegeven, waardoor het licht en de kleuren er mooi doorheen stralen net zoals bij de grote ramen van de kerk, waardoor het u net zoals mij moet gaan aanspreken. Het thema ‘groene toekomst’ heb ik verwerkt in de materialen, deze zijn op de bloemen na allemaal hergebruikt.

 

 

Ik ben Nina van Wanrooij, 18 jaar oud en kom uit Heerhugowaard. Ik loop stage bij ‘Bloemen bij Kim’ in Heiloo. Op zaterdag werk ik op de bloemenafdeling van de Dekamarkt in Heerhugowaard.

Ik ben mijn vmbo op het Clusius College in Heerhugowaard begonnen met het idee om in de dierverzorging te gaan werken. Gedurende de opleiding raakte ik steeds meer geïnteresseerd in bloemen. Tijdens mijn snuffelstage bij ‘Ron de Vries’ in mijn derde jaar kwam ik er achter dat bloemen mijn passie zijn en besloot ik de opleiding ‘Bloem & Design’ aan het Clusius College in Alkmaar te gaan volgen. 
Nadat ik mijn huidige opleiding heb afgerond, ga ik de hbo studie ‘Docent en kennismanager bloemsierkunst’ in Wageningen volgen. Ik hou van het bloembindersvak en ik vind het leuk om kennis over te dragen, daarom heb ik ervoor gekozen om deze studie te gaan volgen.

Voor mijn plantenarrangement heb ik mij laten inspireren door de toren van De Nieuwe Bavo Kerk. Daarom heb ik gekozen voor de Ananas comosus, want het patroon van de ananas lijkt op het patroon van de kerktoren. Dit gedeelte van de kerk is gebouwd in de Jugendstilstijl, die geïnspireerd is op de natuur. Voor mijn structuurkrans heb ik mij laten inspireren door de 40-dagentijd, daarom gebruik ik materialen die symbool staan voor de 40-dagentijd. Mijn bruidswerk lijkt op het bruidsboeket dat ik voor de bruidsshow van mijn school heb gemaakt. Echter heb ik het ontwerp aangepast door andere materialen te gebruiken die beter bij de opdracht en de kerk passen.

De Nieuwe Bavo Bloeit van 4 april tot 13 april 2019, komt u ook?

Werkproces-examen  
Mijn naam is Amiera de Jong en ben 19 jaar. Ik doe de opleiding Bloem & Design niveau 3 op het Clusius college in Alkmaar. Ik loop stage bij Jasmijn in Haarlem waar ik het erg naar me zin heb en als ik hulp nodig heb bieden zij dat aan. Voor mijn examen ga ik drie stukken maken voor in de nieuwe Bavo kerk in Haarlem.  Een krans,  een frame boeket en actueel bloemwerk. 
Krans  
De opdracht voor de krans is om een symboliek erin te verwerken en er moet minimaal 1 onstaanshandeling plaats vinden. Voor dit stuk heb ik een frame gemaakt van Tonkin stokjes en met hete lijm een web gemaakt en deze in twee kleuren groen gespoten.  De symboliek die ik heb gebruikt heb, zijn: zand dat staat voor woestijn en brem dat staat voor herinnering aan Elia die, voordat hij zijn veertigdagen tocht door de woestijn begon, onder een brem struik in slaap viel maar werd gewekt door een engel die hem aanspoorde op weg te gaan.                                                                              
Boeket  
De opdracht voor het boeket is om een frame te maken die de bloemen goed ondersteund. Ik heb afgelopen weken ijsstokjes verzameld om de basis van mijn boeket te kunnen maken. Mijn boeket bestaat uit veel verschillende rozen in de kleur wit en groen. Een witte roos staat voor echte liefde en geestelijke puurheid en waardigheid ten aanzien van elkaar.  De kleur wit, staat ook voor onschuld, zuiverheid, puurheid, nieuw begin, vriendschap en hoop. 

Actueel bloem werk 
Voor actueel bloemwerk mochten we kiezen uit biobased oase blokken of black oasis. Ik heb voor black oasis gekozen omdat je dan het steekschuim niet hoeft af te werken, om dat dat gezien mag worden. In mijn stuk heb ik koperen buizen gebruikt. Koper komt terug in het oude testament in de tijd dat de joden in de woestijn leefde, hadden ze een gebedstent dat ook wel de tarbonakel werd genoemd, dit werd gebruikt als tempel. Voor de tarbonakel stonden twee bijzondere voorwerpen beide van koper. 

 

Mijn naam is Femke van de Poel, ik studeer aan het MBO Wellantcollege in Aalsmeer. Ik ben bloemist geworden mede door mijn opa en ooms gezien hun een verleden hebben in een snijbloemen kwekerij. 

Mede door de vele verhalen ben ik mij gaan verdiepen in het vak bloemschikken. Naast mijn creativiteit wordt ik ook gewoon heel vrolijk van de vele kleurrijke bloemen.

Ik heb meerdere stages gelopen in bloemenwinkels toen heb ik de kans gekregen van het bedrijf “Flowers & Company” om buitenland ervaring op te doen in de vorm van een zeven weken durende stage. 

Momenteel zit ik in laatste jaar van mijn MBO opleiding genaamd Flower Design en doe ik mijn afsluitende stage bij Flowermoments by Anggrek Amsterdam.

Voor het bloemwerk wat ik in de Bavo kerk in Haarlem ga maken, is helemaal gebaseerd op de natuur. 

De krans heb ik gemaakt met allerlei takken en verbonden met lianen. Mijn visie van de ondergrond is dat het aansluit  op de krans en staat in verbinding met de natuur. 

Het frame boeket heb ik eerst beplakt met natuurlijke materialen, daar overheen heb ik mooie perenbloesemtakken gebruikt om een frame aan de vaas vast te maken. De keuze van het frame heb ik gemaakt omdat het aansluit bij de rest van mijn objecten en een natuurlijke en duurzame uitstaling heeft.

Het Actuele bloemwerk dat ik ga maken wordt omwikkeld met prikkeldraad, straat en berm afval van mensen.  Het hart staat symbool voor de aarde en de cirkel. Voor de mensen die wel duurzaam en milieu vriendelijk leven en naar de toekomst kijken. Mijn idee en visie achter het actuele bloemwerk met een hart is, een beter milieu begint bij je zelf. Als je met je hart en ziel milieu vriendelijk en duurzaam leeft, dan krijgt de toekomst een bijzondere wending en kan ook het nageslacht genieten van de schoonheid van de natuur.

Mijn naam is Cindy Hardebol, en ik ben 19 jaar. Op dit moment loop ik stage bij Roses & More in Volendam. Zij hebben mij veel geleerd op bloem gebied. Voor dit project hebben ze mij ook goed gesteund. Het examen jaar is erg druk en we hebben op dit moment 6 verschillende projecten door elkaar lopen. Even een paar voorbeelden; ik mag mee doen met Skills Heroes, dat kun je zien als een NK in jouw eigen vakgebied onder studenten. Als enige van Bloem en Design Alkmaar ga ik daar strijden! Verder openen we ook nog een eigen ondernemen. Dit doen we met de hele niveau 4 groep. In week 13 openen wij een bloemen + tulpen expertise in Alkmaar. Ons werk proces examen doen we tijdens de Nieuwe BAVO bloeit. Een hoop geregel, maar allemaal even leuk!

Ons werkproces examen

Ons werkproces examen bestaat uit 3 onderdelen; een planten arrangement, een structuur krans en bruidswerk of afscheidsbloemwerk. Voor het laatste onderdeel heb ik afscheidsbloemwerk gekozen. Het lijkt mij erg mooi om te laten zien welke kanten je allemaal op kan met bloemen. De mogelijkheden zijn zo groot! 

In al mijn onderdelen ga ik de Platycerium gebruiken. Zo word het één geheel. De Platycerium of misschien beter bekend als Hertshoorn heeft een hele mooie bladstructuur. Ik heb ingezoomd op het blad en laat in mijn krans en plantenarrangement de wattenachtige structuur terug komen. Bij het onderdeel krans heb ik als ontstaanshandeling binden gekozen. Deze ontstaanshandeling komt ook terug bij mijn plantenarrangement. Als symboliek in de krans heb ik gekozen voor witte duiven veren met olijftakken. Dit staat voor vrede en nieuw leven. De 40dagen tijd is eigenlijk een hele sobere tijd. Vandaar dat ik in mijn bloemwerk niet super veel bloemen heb gebruikt.

De Nieuwe Bavo Bloeit van 4 april tot 13 april 2019, komt u ook?

Mijn naam is Natasja Minneboo en ik ben 20 jaar.
Op dit moment zit ik in het examenjaar van de opleiding die ik volg: Bloem en Design op niveau 3 op het Clusius College in Alkmaar. 
Ik vind het heel erg leuk om creatief bezig te zijn met bloemen. Het is iets wat mij altijd vrolijk maakt! Al die mooie vrolijke kleuren en lekkere geuren? Heerlijk! 
Maar nu is er een uitdaging voor mij, om in de kleuren wit, groen en crème te gaan werken. Die kleuren heb ik verwerkt in de volgende drie bloemwerken:

- een frameboeket 
- een krans 
- actueel bloemwerk 

Om er voor te zorgen dat niet alleen door de kleuren mijn stukken een geheel vormen heb ik er voor gekozen om in al mijn bloemwerken rietbundels terug te laten komen. Mijn inspiratie om met riet te gaan werken is omdat het een van de symbolen is van de 40-dagen tijd. 
Voor mijn krans is de paraplu mijn grootste inspiratiebron geweest. Ik wilde er voor zorgen dat de krans op een unieke manier sterker word. Door een ronde paraplu als ondergrond te gebruiken komt dat effect op een unieke manier naar boven. Om er voor te zorgen dat de 40-dagentijd terug komt in de krans laat ik hederaranken naar beneden hangen vanuit de krans (hedera staat voor trouw). 
Tot slot heb ik hoog actueel bloemwerk gemaakt. Ik heb er voor gekozen om dit stuk hoog te maken, omdat de nieuwe Bavo kerk en groot en hoog gebouw is. Daar komt hoog bloemwerk mooi in uit en valt het lekker op. 
Als laatste symboliek heb ik er voor gekozen om brem te verwerken in mijn bloemwerk. Brem staat als herinnering aan Elia. Voordat Elia aan zijn veertigdagentijdtocht door de woestijn begon viel hij in slaap onder een bremstuik. Daar werd hij wakker gemaakt door een engel die hem aanspoorde om te beginnen aan zijn tocht. 

Ik hoop dat u van mijn bloemwerk kan genieten!

 

De Nieuwe Bavo Bloeit van 4 april tot 13 april 2019, komt u ook?
De Nieuwe Bavo Bloeit van 4 april tot 13 april 2019, komt u ook?

Mijn naam is Indy Kerkhof. Ik ben 18 jaar oud en ik kom uit Akersloot. Ik doe de opleiding bloem en design op het Clusius College Alkmaar niveau 3. Ik loop stage bij Fleurig in Heemskerk. Dit bedrijf helpt en begeleid mij heel erg goed in deze tijd. Tijdens mijn stage periode krijg is alle hulp en begeleiding die ik nodig heb voor mijn opdrachten en examens.

 

Ik heb 3 stukken gemaakt voor vandaag:

1, boeket met frame

2, een krans 

3, actueel bloemwerk

Mijn inspiratie heb ik gehaald van mijn werk en stage maar ook vooral uit tijdschriften en Pintrest. In de stukken moet het thema van de 40 dagen terug komen en in mijn actueel bloemwerk groen is de toekomst.

Boeket:

Voor de opdracht boeket moesten we een boeket met frame maken. Hiervoor kregen we allemaal dezelfde vaas toegewezen. Deze vaas is gesponsord door Alflora. Bij mijn stage maken we orders voor Topbloemen en bij Topbloemen zitten ook tasjes waarin de boeketten worden bezorgt. Op de bodem van deze tasjes zaten kartonnen plaatjes. Mijn stage gebruikte deze plaatjes niet en ze waren ook niet nodig dus ik vond dit super zonde om weg te gooien dus ik dacht misschien kan ik er iets mee. Toen ik thuis was ben ik gaan denken of ik hier misschien een frame van kon maken ik ging het proberen en uiteindelijk kwam er een resultaat uit waar ik heel erg tevreden over ben. 

Krans:

De opdracht voor de krans was een krans met een symboliek uit de 40 dagen tijd en met een ondersteunende ontstaanshandeling. Ik heb mijn krans in 6 stukken verdeelt wat staat voor de 40 dagen tijd want 40 dagen zijn 6 weken. Pasen heb ik een andere sfeer gegeven omdat Pasen een belangrijk feest voor het geloof is. Ik heb om de krans de kartonnen plaatjes terug laten komen voor mijn ontstaanshandeling namelijk plakken.

Actueel bloemwerk:

Voor deze opdracht moesten we bloemwerk van deze tijd maken. Dit bloemwerk moet het thema groene toekomst bevatten. Ik heb een fietswiel  gebruikt als ondergrond voor mijn bloemwerk omdat ik hier een mooi thema van de groene toekomst in zag. Zodra mensen minder hun auto gebruiken en meer gaan fietsen stoten we minder uitlaat gassen uit en houden we toekomst schoner en groen voor onze nakomelingen. 

 

Beste lezer,

 

Misschien dat u deze foto al eens voorbij heeft zien komen. Mijn naam is Rosa Ranzijn. Ik volg een opleiding tot bloemist op niveau drie aan het Clusius College in Alkmaar. Ik heb deze opleiding gekozen omdat ik mijn creativiteit wil stimuleren. Ik vind het leuk om mensen blij te maken met een mooie bos bloemen. Ik loop stage bij Abutilon Bloemen en Planten in Purmerend, daar heb het daar erg naar mijn zin. 

Toen ik hoorde dat we christelijke symboliek moesten verwerken in onze bloemstukken was ik gelijk enthousiast. Dit komt omdat ik zelf Christen ben en me in de voorgaande jaren van mijn opleiding verdiept heb in de Christelijke symboliek die bloemen met zich mee dragen. Ik heb mijn inspiratie gehaald uit boeken, tijdschriften, Pinterest en de bijbel. Mijn drie bloemstukken zijn symbolisch met elkaar verbonden:

Frameboeket

Staat voor het oude testament. Je kunt vele referenties in het oude testament vinden die naar de komst van de Jezus wijzen. 

krans 

De krans staat voor de komst van Jezus en het lijden en sterven aan het kruis. In dit bloemwerk komt een Ichthus-teken voor . Het Ichthus-teken werd vroeger gebruikt door christenen die door de overheid werden vervolgt. Dit is een probleem dat nu nog steeds aan de orde is, waar ik me persoonlijk zorgen om maak.  Ik wil met mijn bloemwerk hier aandacht aan besteden. I

Actueel bloemwerk

Ik heb voor het actueel bloemwerk een rond object gekozen. Het is stuk is eigentijds en transparant. Een ronde vorm staat voor eeuwig durend. Die eeuwigheid komt ook weer terug in het paas verhaal in de vorm van liefde. Ook is het ronde object zo wit als sneeuw, dit verwijst naar Jesaja 1 vers 18. : Dit stuk staat voor de opstanding en de overwinning die Jezus heeft geleverd. Ook staat het voor Gods belofte en voor de terugkomst van Jezus Christus. Er wordt dus nadruk gelegd op het laatste bijbel boek Openbaringen 

De Nieuwe Bavo Bloeit van 4 april tot 13 april 2019, komt u ook?
De Nieuwe Bavo Bloeit van 4 april tot 13 april 2019, komt u ook?

Mijn naam is Romy de Boer en ik ben op 15 jarige leeftijd het bloemistenvak ingerold via een snuffelstage op de middelbare school. Sindsdien heb ik verschillende baantjes in bloemenwinkels gehad en in 2016 ben ik begonnen aan de opleiding Bloem & Design op het Clusius College in Alkmaar. Momenteel loop ik stage bij Mooi Anders Bloemen in Amsterdam.

 

Voor twee van mijn ontwerpen in de Nieuwe Bavo Kerk heb ik mij laten inspireren door de 40-dagentijd. Voordat ik met deze opdracht begon had ik hier nog nooit van gehoord, maar de sobere stijl sprak mij erg aan. Waarom zoveel soorten materialen gebruiken als ze los van elkaar al genoeg indruk maken? 

 

Het plantenarrangement is een uitvergrote versie van een blad van de Epipremnum Aureum ‘Golden Queen’. Ik heb ervoor gekozen om de details van de nerven terug te laten komen om zo een transparant ogend arrangement te creëren in jugendstilsfeer. Op deze manier zorg ik ervoor dat de plant goed tot zijn recht komt en het een eenheid vormt met de kerk. Mijn materiaalkeuze bestaat uit hout, beton, koperdraad en een Epipremnum Aureum ‘Golden Queen’ plant. 

 

Voor het rouwwerk heb ik mij laten inspireren door de symboliek van de 40-dagentijd. Ik wil graag rouwwerk maken met een duidelijke betekenis en daarbij komen de bramentakken en klimop goed van pas. Ook het symbool van liefde, de roos, komt in dit arrangement tot haar recht. De houten ondergrond heeft zowel een sierwaarde als een functionele waarde. Door deze ondergrond kan er gemakkelijk water worden gegeven aan het arrangement waardoor de houdbaarheid kan worden gegarandeerd. 

 

Ook voor de structuurkrans heb ik mijn inspiratie uit de betekenissen van de 40-dagentijd gehaald. Ik ga dit arrangement op een biobased 40 cm krans van Oasis maken. Daarnaast ga ik werken met snoeihout, touw en riet, omdat deze symbool staan voor de doortocht door de rietzee en ruimte scheppen voor nieuw leven. Ook wil ik gaan werken met rozen, lisianthus, droogmateriaal en met het blad van de Epipremnum Aureum ‘Golden Queen’ om zo eenheid te brengen in mijn arrangementen. 

 

 

De Nieuwe Bavo Bloeit van 4 april tot 13 april 2019, komt u ook?