De Nieuwe Bavo Bloeit


Lois de la Haije

Lois de la Haije

Naam: Lois de la Haije

Tekst:

Mijn naam is Loise, 

Toen ik op het VMBO op het Wellant College zat, heb ik het bloemenvak ontdekt. In het begin dacht ik “bloemen zijn leuk maar ik wil liever kapper worden”. Nadat ik een snuffelstage in de bloemenwinkel ben gaan volgen, kwam ik erachter dat ik de bloemendetailhandel echt wel heel tof vond. Dus het idee van kapper worden vloog het raam uit en het werd bloemen! Ik ben blijven werken bij mijn snuffelstage en begon in 2016 aan de opleiding Bloem & Design op het Clusius College in Alkmaar en nu loop ik stage bij Bloemgoed 2.0 in Oudorp. 

In februari 2018 ben ik voor drie maanden naar Australië gegaan om daar stage te lopen in een bloemenwinkel. Daar heb ik veel nieuwe technieken geleerd. 

Voor mijn rouwwerk heb ik een natuurlijk kruis gemaakt met een moderne twist. Ik heb als ondergrond een kruis van black oasis gebruikt en heb daar een basis van boomschors omheen gemaakt. Het kruis is gegroepeerd opgemaakt met verschillende materialen om structuur en rust de creëren. Wat ik het leuke vind van black oasis is dat het zelf mooi is om te laten zien en met deze sobere kleuren is het een mooi contrast. 

Voor mijn krans heb ik me laten inspireren door de veertigdagen tijd. Ik ben zelf niet gelovig dus had ik er eigenlijk nooit van gehoord. Na het onderzoeken van de materialen die een symbolische betekenis hebben in de veertigdagentijd, heb ik hieruit een selectie van producten gehaald om te verwerken in mijn krans. Ik heb een frame gemaakt van bramenranken. Dit staat voor het beeld van lijden en ik ga de krans opmaken in groepen van onder andere klimop, gedroogd materiaal en buigzame takken. 

Voor mijn plantenobject heb ik gekozen voor de Monstera deliciosa, deze plant is op het moment erg trendy en je zie hem veel terug in het interieur. De Monstera klimt in zijn natuurlijke leefomgeving door middel van luchtwortels in bomen. Met mijn plantenobject heb ik ervoor gekozen om de luchtwortels te benadrukken. Deze zie je eigenlijk niet vaak bij de Monstera die je in de huiskamer hebt staan. De wortels zijn gemaakt van wol, dit is het tegenovergestelde van de wortels in de natuur, deze zijn leerachtig. De Mostera staat in een glazen vaas zodat de natuurlijke wortels zichtbaar zijn.